Wielkanocna sałatka jarzynowa
Przygotowując się do śniadania wielkanocnego w przedszkolu, w czwartek 25 marca 2021 r., dzieci zrobiły pyszną sałatkę jarzynową. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Ubrani w czepek kuchenny i fartuszek, zaopatrzeni w deskę do krojenia i nożyk, przystąpili do krojenia wcześniej ugotowanych warzyw. Dzieci samodzielnie kroiły, mieszały i doprawiały sałatkę przestrzegając przede wszystkim zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przygotowywanie sałatki dało wszystkim wiele satysfakcji.
Podczas jej robienia przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.
Na koniec dzieci włożyły sałatkę do lodówki, aby jutro zagościła na świątecznym stole.